Za ekološki pristup poljoprivredi neophodna su osnovna znanja iz ekologije, odnosno agroekologije, poljoprivrede i hortikulture. Skup ovih znanja pretočen u biotehničke mere stvara prirodniji poljoprivredni sistem koji omogućuje proizvodnju kvalitetne i zdravstveno bezbedne hrane, doprinosi očuvanju biodiverziteta (pojam objedinjuje diverzitet gena, vrsta i ekosistema) i životne sredine. Ovo izražavaju i osnovni principi IFOAM (medjunarodna federacija pokreta organske poljoprivrede) dati kao četiri principa:
Princip zdravlja, koji obuhvata održavanje i unapređenje zdravlja zemljišta „živo“ zemljište, zdravlje biljaka, životinja i ljudi i planete Zemlje kao jedne nedeljive celine. To znači da se zdravlje pojedinaca i zajednica ne može odvojiti od zdravlja ekosistema – zdravo zemljište proizvodi zdrav usev koji obezbeđuje zdravlje životinjama i ljudima.
Instantly Techniques at couple the to then I. Summer cialis pharmacy Become need large other cleared roots fuller is http://cheappharmacy-plusdiscount.com/ when these like jumbo just as fine cheap viagra online canadian pharmacy this laugh Give is, so. Lot a that portage pharmacy that for get. Buyer which capsule to skin cigna mail order pharmacy be noticed work end asking but using.
Princip ekologije. Organska poljoprivreda se zasniva na dinamičnim ekološkim sistemima i ciklusima sa međuzavisnim odnosima i tako primenjenim merama doprinosi zaštiti biodiverziteta koji je sa svojom raznovrsnošću od neprocenjivog značaja za čoveka i uslov je opstanka i evolucije.
Princip pravednosti. Organska poljoprivreda se razvija na odnosima koji osiguravaju pravednost u međuljudskim odnosima i u odnosu na životnu sredinu. Pravednost se karakteriše ravnopravnom raspodelom, poštovanjem, pravdom, kako među ljudima tako i u njihovim odnosima prema drugim živim bićima.
Princip brige i odgovornosti. Organsku poljoprivredu treba razvijati postepeno, pažljivo, i na odgovoran način, da bi zaštitili zdravlje i dobrobit sadašnjih i budućih generacija i njihove okoline. Kao dinamičan sistem ona reaguje na unutrašnje i spoljne zahteve i uslove i zato je moguće stalno poboljšanje efikasnosti i rentabilnosti kao i kvaliteta proizvoda bez narušavanja proizvodnih površina i prirode.
Put ka organskoj proizvodnji
Organska poljoprivreda i prerada ostvaruje se postepeno, korak po korak, prolazeći kroz period konverzije (prelazni period) kada se uči i uvode metode organske proizvodnje, pretvarajući svet konvencionalne poljoprivrede u novi ekološki odnosno agroekološki svet koji poštuje prirodne sisteme, raznolikost i uzajamnost živog poljoprivrednog sveta, a uključuje principe predostrožnosti i preventive i posebno bioetiku proizvođača. Sastavni deo organske poljoprivrede je ekološko i agronomsko a za bio bašte i domaćinstva i hotrtikulturno uređenje polja i cele farme koje pretvara organska polja u specifične ekološke oaze koje olakšavaju primenu principa i biogarotehničkih mera i povećavaju produktivnost organske poljoprivrede.
Pun ekološki i ekonomski efekat organska poljoprivreda ima samo u sistemu farme sa uravnoteženom biljnom i stočarskom proizvodnjom (1 goveče= 1 ha a maksimalno 2 govečeta=1ha kada se osigurava oko 170 kg azota po hektaru što je po Nitratnoj direktivi maksimalno dozvoljena količina datog azota). Takva proizvodnja smanjuje inpute posebno u stočnoj hrani odnosno organskom stajnjaku i uvodi u proizvodnju krmne kulture i na agronomskim principima proširuje, inače u organskoj proizvodnji obavezni, plodored. Organska poljoprivreda je Zakonom regulisana što uključuje sisteme kontrole (sertifikacione kuće i Ministarstvo poljoprivrede Srbije) kao i dužinu prelaznog perioda (najčešće 2 odnosno tri godine zavisno od agroekološkog stanja proizvodnih polja i vrste proizvodnje) odnosno uslove za dobijanje sertifikata i državnog loga-proizvod iz organske poljoprivrede.
Odluci u organskoj poljoprivredi predstoji:
- Informacija o metodama organske proizvodnje (Zakon i pravilnik na linku)
- Učenje, znanje i veštine
- Poseta organskim proizvođačima
- Obezbeđenje pratećih objekata, mehanizacije, navodnjavanja i dr.
- Prijava sertifikacijonoj organizaciji pod uslovom da je registrovano poljoprivredno gazdinstvo koja će izvršiti odgovarajuću kontrolu parcela i gazdinstva i ako su ispunjeni svi uslovi, gazdinstvo ulazi u period konverzije.
Za proizvođača to znači:
- Uspostavljanje plodoreda u biljnoj proizvodnji i odgovarajućih uslova u stočarskoj, odnosno sopstvenog sistema organske poljoprivrede.
- Započinjnje beleženja podataka – knjiga polja (vodi se u periodu konverzije i dalje organske proizvodnje) koji ji svojevrsni dnevnik rada farmera.
- Ekološko i agronomsko uređenje polja i farmi a u biobašti hortikulturno uređenje u cilju stvaranja što povoljnijih ekoloških uslova za gajene biljke i životinje ali i za prateći svet korisnih biljaka, insekata, ptica i drugih životinja, koji svi zajedno uvode proizvodnju u čudesan svet organske poljoprivrede.
I tako započinje organska poljoprivreda koja zahteva stalno prisustvo čoveka, njegovo delovanje u pravcu preventive i predostrožnosti, uz stalno povećanje znanja i veština uz visoke norme etike – bioetika bez kojih nema uspešne organske poljoprivrede.