Susamovo svetlo ulje 250ml

Susamovo svetlo ulje 250ml

490 RSD

Kategorija: .

Opis proizvoda

Granum Food

Proizvođač: SUNCOKRET D.O.O.

Susamovo svetlo ulje je dobijeno mehaničkim ceđenjem oljuštenog sirovog semena susama. Zlatno je žute boje, a krasi ga blagi ukus zbog koga nalazi široku primenu u kuvanju. Bogato je masnim kiselinama omega 6 i 9, kao i vitaminima E i B6. Zahvaljujući izuzetnoj stabilnosti, uživa posebno mesto među hladno ceđenim uljima.

Dokazano je da susamovo ulje snižava povišeni krvni pritisak i šećer kod osoba sa dijabetesom II. Takođe reguliše nivo holesterola i blagotvorno deluje na rad srca, jetre i bubrega, jača imunitet i podstiče cirkulaciju i pokretljivost zglobova. Pozitivno utiče na ćelije mozga i nerve. In vitro ispitivanja su pokazala da sezamin, fitoestroegen koji susam sadrži, sprečava razmnožavanje ćelija raka debelog creva i raka koža. A prirodni antioksidant sezamol, štiti organizam od negativnog uticaja slobodnih radikala.
Detoksikacija putem mućkanja susamovog ulja u ustima, vrlo je stara ajurvedska praksa. Funkcioniše tako što se mućkanjem ulja aktiviraju enzimi koji izvlače toksine iz krvi. Preporučuje se pre svega za higijenu zuba i desni, ali dokazano je da ima mnogo širi spektar dejstva na opšte zdravlje. Detoksikacija se radi na sledeći način: 1 supena kašika ulja se mućka u ustima minimum 20 minuta, pri čemu treba strogo voditi računa da se ulje ne proguta. Po završetku ispljunuti ulje, koje bi trebalo da je belo. Usta prvo dobro isprati, a zatim zube dobro oprati. Postupak se uvek radi na prazan želudac.