Zejtin suncokretovo ulje 1l

Zejtin suncokretovo ulje 1l

350 RSD

Kategorija: .

Opis proizvoda

Zejtin suncokretovo ulje 1l – hladno presovano, nerafinisano

Granum Food

Proizvođač: SUNCOKRET D.O.O.

Suncokret (Helianthus annuus) je jedna od prvih biljaka uzgajanih na američkom kontinentu.

Seme suncokreta se može koristiti sirovo, prženo, mleveno i u obliku ulja. Zejtin je hladno ceđeno, nerafinisano ulje dobijeno mehaničkim ceđenjem oljuštenih sirovih semenki suncokreta.

Bogat je karotenoidima, vitaminima E, A i D, kao i masnim kiselinama omega 6 i 9. Uvršten je među 20 namirnica koje svojim sastavom štite od karcinoma, a takođe nosi etiketu superhrane. Od vitamina, nekako se najviše ističe vitamin E, ali tu su još i vitamini iz B kompleksa, beta karotin, D6, a od minerala sadrži: magnezijum, bakar, cink, selen, mangan, kalcijum, fosfor, natrijum, kalijum, gvožđe.

Proteina ima nešto više od 20 odsto, pri čemu su to uglavnom esencijalne aminokiseline neophodne našem organizmu, jer sam ne može da ih proizvede. Polovinu masnoća čine polinezasićene masne kiseline, najviše linolna (prethodnica omega 6 masnih kiselina koje utiču na snižavanje nivoa holesterola u krvi). Ove polinezasićene masne kiseline organizam ne može da sintetiše, zato su nam i one esencijalne.Tu je i oleinska, omega 9 mononezasićena kiselina, koja je jedna od glavnih komponenti maslinovog ulja. Takođe su prisutni fitoseroli i oni utiču na snižavanje nivoa holesterola u krvi.

Prehrambena vlakna su još jedan važan element. Čuveni antioksidansi iz suncokreta su vitamin E i selen.
Za razliku od industrijski proizvedenog ulja koje mora da prođe kroz najmanje 6 faza rafinacije, hladno ceđeno ulje je  prijatnog mirisa i ukusa karakterističnog za sirovinu  i ne mora da prođe ni kroz jednu fazu rafinacije.

Hladno presovano ulje dobija se mehaničkim ceđenjem semena.Tako dobijeno ulje  potpunosti zadržava sve hranljive sastojke, pre svega esencijalne masne kiseline, kojima seme prirodno obiluje.
Sastav: ulje semena suncokreta 100%