IMG_3655 (1)Škola Čarobni svet bio-bašte, cvetnih esencija i aromatičnih ulja je organizovala praktičnu nastavu u u bio-bašti u Kovilju 18.04.2015.godine.

Srdačni domaćini, dokazani proizvođači povrća i voća po organskim principima i pre svega odlični proizvođači rasada preneli su svoje decenijsko iskustvo polaznicima škole. Specifičnost ove proizvodnje je što su proizvođači Sloba i Nada veoma inovativni ljudi. Na osnovu fundamentalnog znanja osmislili su proizvodnju koja je prilagođena njihovom prostoru i vremenu i za koju skoro sve sami prave, tako da su smanjili inpute na minimu. Da bi povrće koje se proizvodi iz rasada bilo dobro osnovna mera je da se proizvede kvalitetan rasad, što za papriku i paradajz nije nimalo jednostavno ako nije automatizovana proizvodnja.

Kvalitetan sustrat prave kombinovanjem sopstvenog glistenjake, peska i treseta. Temperaturu, vlažnost, osvetljenost  prilagođavaju svakoj biljnoj vrsti prema njenim zahtevima prenoseći rasad iz prostorije u prostoriju kuće i plastenika koji su sami napravili. Tako imaju odličan sadni materijal za svoju bio-baštu, a većinu rasada prodaju.

Podjednako su bili zadovoljni hobisti i sertifikovani tržišni proizvođači jer je pokazano kako na jednostavan i jeftin način može da se ima kvalitetna, profitabilna proizvodnja na malom gazdinstvu od svega par ari.